Onko pakko imettää?

27.9.2024

Yle on tehnyt jutun vauvamyönteisyysohjelmien ongelmista. Tässä jutussa on otettu vahvasti negatiivinen kulma imetykseen ja syytetään vauvamyönteisyysohjelmia vaikeudesta saada lisämaitoja vauvalle ja imetykseen painostamisesta. On äärettömän surullista, että perheet ovat kohdanneet tällaisia tilanteita.

Vauvamyönteisyys – mitä se on?

Vika ei kuitenkaan ole vauvamyönteisyysohjelmissa, koska vauvamyönteisyys tarkoittaa imetyksen ja laadukkaan varhaisravitsemuksen turvaamista eli ei siis ole imetykseen pakottamista. Syyt ovat jossain muualla. Olisiko kyse kuitenkin epäonnistuneesta imetysohjauksesta ja resurssien puutteesta?

Laadukas imetysohjaus alkaa jo ennen synnytystä. Raskauden aikana annettu imetysohjaus tukee perheitä oman imetystavoitteen saavuttamisessa. Perheen tulisi saada tietoa mm. imetyksen hyödyistä ja siitä miten imetys käynnistyy, onko jotain mikä voi aiheuttaa haasteita imetyksessä sekä siitä, mitä sitten tehdä, jos imetyksen kanssa tuleekin haasteita. Näiden tietojen pohjalta imettävällä vanhemmalla ja perheellä pitää olla vapaus päättää haluaako imettää vai ei. Ja mielipidettä saa myös muuttaa matkan varrella!

Vauvamyönteisyysohjelmien tarkoituksena ei siis ole pakottaa ketään imettämään vaan saada laadukasta ohjausta vauvan ruokintaan. Imetyksellä on paljon hyötyjä, mutta imetyksen ei kuulu viedä kenenkään mielenterveyttä eikä ketään pidä pakottaa imettämään.

Laadukas imetysohjaus on tukemista perheen imetystavoitteessa, on tavoitteena mikä tahansa täysimetyksestä siihen että ei imetä. Ja jos päättää riittävän tiedon valossa olla imettämättä, silloin kuuluu saada laadukasta ohjausta pulloruokintaan.

Näissä jutussa käsitellyissä tapauksissa ei selkeästi ole pysähdytty kuulemaan perheen toivetta vauvan ruokinnasta. Lisämaito ei ole demoni, sille on paikkansa ehdottomasti monissa tilanteissa. Silloin kun vanhemmalla on halu täysimettää, pitäisi lisämaitojen määrä pyrkiä pitämään sellaisena, että vauva jaksaa kiinnostua rinnalla olemisesta, mutta saa myös riittävästi energiaa, jotta jaksaa imeä rinnalla. Joskus tarvitaan kuitenkin aikalisä imetyksen kanssa lisämaitojen turvin ja imetys voikin lähteä sujumaan kun äiti ja vauva ovat saaneet levätä hetken, eikä täysimetys ole mikään mahdottomuus vaikka vauva alussa saisi lisämaitoja. Ja jos tavoitteena ei ole täysimetys, tilanne suhteutetaan sen mukaan!

Imetykseen painostaminen ei ole kenenkään etu. Henkilökunta tarvitsee lisää resursseja ehtiäkseen pysähtymään perheen toiveiden äärelle ja ehtiäkseen saada riittävästi koulutusta vauvamyönteisyydestä. 

Mitä sitten on laadukas imetysohjaus? 

Sitä että

…huomioidaan perheen tavoitteet ja toiveet imetyksessä

…mietitään yhdessä perheen kanssa mitkä ovat ne asiat millä tavoitteisiin voidaan päästä ja jos jokin asia tätä estää, niin onko sille mahdollista tehdä jotain

…tutkitaan vauvan suun anatomia ja motoriikka

…tutkitaan imettäjän rinnat ja huomioidaan mahdolliset perussairaudet, leikkaukset jne, jotka voivat vaikuttaa imetykseen

…seurataan imetystilanne, mieluiten alusta loppuun ja mahdollisimman samankaltaisena kuin kotioloissa (joskus vastaanotolla vauvalla ei vain ole nälkä juuri vastaanotolla)

…havainnoidaan imuotetta ja vauvan imemistekniikkaa ja vauvan viestejä syömisestä, niin korvin kuin silmin ja jaetaan näitä havaintoja perheen kanssa

…keskustellaan mahdollisesta imetyspettymyksestä

…lasketaan lisämaitojen määrä ja ohjataan niiden annostelussa ja/tai purkamisessa, jos se on perheen toive

Näitä ja tarpeen mukaan muutakin! Aina perheen toiveiden ja tavoitteiden pohjalta etenemistä. Muista vaatia laadukasta ohjausta!

Juttu löytyy osoitteesta: https://yle.fi/a/74-20100499?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

Kielijänneoperaatiosta ja jälkihoidosta trauman näkökulmasta 

22.5.2024

Keskustelu vauvojen kielijänneoperaatioista, huoli niiden ylidiagnosoinnista ja jälkihoidon tarpeellisuudesta velloo nyt kuumana. Jotkut vanhemmat ovat huolissaan leikkauksen tarpeellisuudesta sekä jälkihoidon aiheuttamasta kivusta vauvalle. Kukaan vanhempi ei halua aiheuttaa kipua omalle lapselle ilman hyvin painavaa syytä. Moni kamppailee ristiriitaisten tuntemusten kanssa ja miettii, olenko traumatisoinut lapseni jälkihoidolla ja haavan venytyksillä ikuisiksi ajoiksi? 

Lue lisää

Jotta maailma olisi parempi paikka imettää

20.5.2024

Keskustelu kireän kielijänteen ympärillä käy kuumana. Vauvojen ja lasten syömisten haasteisiin erikoistuneena imetyskouluttajana en voisi olla tyytyväisempi – vihdoin tärkeä asia on ns. kaikkien huulilla ja aiheen ympärillä käydään argumentointia.

Lue lisää

27.4.2024 Vauvahierontakurssi

7.4.2024

Tervetuloa oppimaan, miten voit tehdä koko kehon hieronnan omalle vauvalle. Vauvahieronnan tarkoituksena on tuottaa vauvalle hyvää oloa ja helpottaa jännittyneisyyttä pienen kehosta. Hieronnan avulla voidaan rauhoittaa vauvan hermostoa ja tukea unta. Oman lapsen hieronta on ihana tapa osoittaa lapselle hellyyttä ja hieronta kulkee mukana lapsen kasvaessa tukena erilaisissa kasvun vaiheissa.

Lue lisää

26.4.2024 Lähineuvolan synttäreiden kunniaksi kakkukahvit!

6.4.2024

Juhlitaan 5-vuotiasta Lähineuvolaa kakkukahveilla klo 10-14. Jos tiedät jo nyt osallistuvasi kakkukahveille, voit ilmoittaa siitä mushka@lahineuvola.fi niin osaamme varautua oikealla määrällä herkkuja!🤗. Ilmoittautuminen ei sido mihinkään ja olet lämpimästi tervetullut kanssamme juhlimaan myös ilman ennakkoilmoittautumista!

20.4.2024 Minä vanhemmuuden keskellä -ryhmä

Tämä ryhmä on hengähdyshetki kaikille äideille, jotka hoivaavat ja kannattelevat muita ja huolehtivat muiden tarpeista. Vanhemmuus voi joskus olla niin intensiivistä, että se meinaa imaista kaiken alleen. Vanhemmuudelle, perheelle ja lapsille tulee helposti antaneeksi kaikkensa, silläkin seurauksella, että oma itse saattaa tuntua kaukaiselta. Kukas minä oikeastaan olen ilman kaikkea tätä? 

Lue lisää

15.4.2024: Syvärentoutus

Käykö kehosi tai mielesi ylikierroksilla?
Saatko nukuttua levollisesti?
Oletko väsynyt tai stressaantunut?
Kaipaatko muuten vain pientä lepohetkeä?

Sairaanhoitajamme Hanna Suutari on myös kiinalaisen lääketieteen ammattilainen ja hänellä on laajalti kokemusta kehon energioiden voimaannuttamisesta.

Lue lisää