Lasten fysioterapia
Vauvan kasvu ja kehitys on huimaa ensimmäisen vuoden aikana. Kaikki vauvat ja lapset kehittyvät omassa tahdissa tiettyjen vaiheiden kautta. Fysioterapia tukee vauvojen motorista kehitystä. Syitä tulla vastaanotolle on esim. viivästymä liikkumistaitojen kehityksessä, poikkeava lihasjänteys ja kehon epäsymmetria, synnytyksessä tullut vaurio tai ihan vaan vauvan tukala olo.
Isompien lasten kohdalla fysioterapeutti voi auttaa liikkumistaitojen harjoittamisessa, erilaisten kipujen hoidossa sekä leikkausten ja tapaturmien jälkeisessä kuntoutuksessa. Vauvojen ja lasten fysioterapiassa tutkitaan lapsen ikätasoisia liikkumistaitoja, kehon hallintaa sekä symmetriaa ja näiden vaikutusta lapsen toimintakykyyn ja osallistumiseen arjessa. Kuntoutus ja uusien taitojen harjoittelu tapahtuu leikin tai toiminnallisempien harjoitteiden parissa. Manuaalisen terapian keinoilla voidaan hoitaa kipua ja kireyksiä sekä lisätä toimintavalmiutta ennen harjoitteita. Vanhemmat saavat ohjausta, miten arjessa harjoittaa ja tukea lapsen kuntoutusta. Lähineuvolan fysioterapeutti hyödyntää myös vauvojen ja lasten kuntoutuksessa faskiamanipulaatio (Stecco I-IV) tekniikkaa.
Varaa aika vastaanotolle täältä
Äitiysfysioterapia
Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaisesti ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa fysioterapiaa. Tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden terveyttä sekä hyvinvointia yhdessä elämän tärkeimmässä vaiheessa. Raskausaikana, synnytyksessä ja sen jälkeen naisen kehossa ja mielessä tapahtuu suuria muutoksia. Muutokset ovat luonnollisia mutta saattavat silti aiheuttaa kehoon erilaisia kipuja, toimintahäiriöitä ja tuntemuksia. Äitiysfysioterapia auttaa sinua sopeutumaan kehossa tapahtuviin muutoksiin, palautumaan niistä ja voimaan paremmin!
Raskausajan fysioterapia voi olla esimerkiksi:
- kipujen ja kiristysten hoitoa
- rentouttavaa raskaushierontaa
- ohjausta miten harrastaa liikuntaa turvallisesti läpi raskauden
- lantionpohjan lihasten toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyä ja kuntouttamista
- synnytykseen valmistautumista esim. kehon tasapainotusta, synnytysasentojen ja liikkeen
harjoittelua, lääkkeettömiin kivunlievitysmenetelmiin tutustumista, hengitys- ja
rentoutusharjoitteita
Raskausajan fysioterapiaan voit varata aikaa missä tahansa raskauden vaiheessa.
Synnytyksen jälkeinen fysioterapia voi olla esimerkiksi:
- fysioterapeuttinen synnytyksen jälkitarkastus
- suorien vatsalihasten välisen erkauman kuntouttamista
- lantionpohjan toimintahäiriöiden kuntouttamista
- arpikäsittelyä ja omahoidon ohjausta
- ohjausta liikunnan pariin palatessa
- kivun hoitoa
- vauva-arjen ergonomiaa
Synnytyksen jälkeiseen fysioterapiaan ei ole yhtä oikeaa ajankohtaa. Ajan voit varata pian tai koska tahansa synnytyksen jälkeen.
Varaa aika vastaanotolle täältä
Lantionpohjan fysioterapia
Lantionpohjan fysioterapiassa tutkitaan ja hoidetaan lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä kokonaisvaltaisella koko kehon toimintaa huomioivalla otteella. Niitä ovat esimerkiksi virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät haasteet, emättimen laskeumat sekä lantionpohjan kiputilat. Lantionpohjan lihasten hyvällä toimintakyvyllä on positiivisia vaikutuksia seksuaalitoimintoihin, keskivartalon hallintaan ja voimantuottoon sekä ryhtiin. Lantionpohjan lihaksiston kuntoutuksessa haastattelun, harjoittelun ja manuaalisen käsittelyn lisäksi voidaan hyödyntää EMG:tä ja biopalauteharjoittelua (näitä varten hankitaan henkilökohtainen elektrodi erikseen).
Varaa aika vastaanotolle täältä
Faskiamanipulaatio (Stecco I-IV)
Tekniikka on kehitetty tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien kuntouttamiseen. Faskiamanipulaatiotekniikka perustuu anatomian ja fysiologian lääketieteelliseen tutkimukseen ja sen hyödyistä on paljon positiivista tutkimustulosta olemassa.
Faskia on sidekudoksinen kalvorakenne, mikä ympäröi lihaksia, niveliä, jänteitä ja ligamentteja, hermorakenteita sekä sisäelimiä, yhdistäen kyseiset rakenteet niin anatomisesti kuin toiminnallisesti. Faskiajärjestelmän toimintaa voi muuttaa toistorasitus/inaktiivisuus, vammat, leikkaukset ja arpikudos, tulehdustilat, stressi sekä hormonitoiminnan muutokset. Faskiamanipulaatiossa normalisoidaan syvän ja pinnallisen faskian toimintaa, eli lihaskalvojen välistä liikettä ja mukautuvuutta. Tämä on edellytys lihasten ja nivelten optimaaliselle toiminnalle sekä ylikuormittuneiden ja kipeiden rakenteiden paranemiselle. Hoito on aina yksilöllinen; haastattelun, liiketestien ja palpoinnin perusteella valitaan kehon osat ja faskiaalinen linja, mitä käsitellään. Käsiteltäviä alueita on usein myös muualla kuin oire alueella.
Tekniikka on tehokas hoitomuoto kipujen, liikerajoitusten, voimantuoton haasteiden, puutumisen ja
verenkiertohäiriöiden kuntouttamisessa sekä oman kehotuntemuksen vahvistamisessa. Faskiamanipulaatio sopii kaikenikäisille. Tekniikan avulla voidaan tasapainottaa ja hoitaa myös vauvan kehoa ja näin lisätä kehon symmetriaa, imetyksen sekä hoitotilanteiden sujuvuutta ja vauvan tyytyväisyyttä. Hoitomuoto on hyödyllinen myös, jos vauvalla on todettu ja /tai leikattu kireä kieli- ja huulijänne.
Varaa aika vastaanotolle täältä
Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia
Tuki- ja liikuntaelimistö (tule) on kokonaisuus mikä mahdollistaa ihmisen liikkumisen. Se muodostuu mm. kehon lihaksista, luista, nivelistä, jänteistä ja näiden toimintaa säätelevästä hermostosta. Tule oireet voivat alkaa esim. ylikuormituksen tai vähäisen liikkumisen seurauksena, tapaturman tai sairauden myötä. Yleisimpiä syitä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle ovat:
- akuutti ja krooninen kipu
- liikerajoitukset
- rasitusvammat
- tapaturman jälkeinen kuntoutus
- pre- ja post operatiivinen kuntoutus
Fysioterapia koostuu asiakkaan tutkimisesta ja toimintakyvyn arvioinnista, yhteisen tavoitteen muodostamisesta, terapeuttisesta harjoittelusta, manuaalisesta terapiasta sekä omahoidon ohjauksesta ja neuvonnasta. Manuaalisessa terapiassa hyödynnetään monipuolisesti Stecco faskiamanipulaatio IV tekniikkaa ja tarvittaessa muita manuaalisen terapian tekniikoita. Vastaanotolle voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Kaiken ikäiset asiakkaat ovat lämpimästi tervetulleita.
Varaa aika vastaanotolle täältä
Äidin ja vauvan yhteinen hieronta
Synnytyksen jälkeen voit varata aikaa äidin ja vauvan yhteiseen hierontaan, missä äiti ja vauva hierotaan samalla käynnillä.
Varaa aika vastaanotolle täältä