Kireä kieli- ja / tai huulijänne voivat vaikeuttaa merkittävästi vauvan tekemää imutyötä ja joskus myös kiinteiden ruokien syömistä. Huono imuote voi puolestaan aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mm. vatsavaivoja, refluksia ja koko kehon kireyksiä. Kireä kielijänne useimmiten häiritsee myös nenähengityksen onnistumista ja voi aiheuttaa ongelma myös kasvuun, lähinnä painon kehitykseen.
Vauvalla voi olla kireä kieli- ja / tai huulijänne, joka vaatii leikkauksen. Tämän jälkeen haavat vaativat jälkihoitoa ja näihin jälkihoitoihin perheenne saa apua Lähineuvolalta. Erikoislääkärin tekemän toimenpiteen jälkeen saatte lähetteen jälkihoitoon.
Toimenpiteen jälkeen on aina riski sille, että haava kuroutuu kiinni tai lähtee arpeutumaan väärin. Vastaanotolla ohjatun haavan jälkihoidon tavoite on tukea perhettänne toimenpiteen jälkeen kotona tehtävien venytysten ja hierontojen onnistumisessa.
Mikäli epäilet vauvallasi suun kireää jännettä tai muuta suun anatomisen rakenteen poikkeavuutta (esim. korkea kitalaki), selvitä oman alueesi erikoislääkäri ja spesialisti, joka osaa auttaa teitä eteenpäin. Myös Lähineuvolalta voit kysyä, miten edetä asiassa.
Alta löydät videot leikatun jänteen jälkihoidosta (haavan venyttelyt ja hieronnat) sekä purentalihaksiston kuntouttavasta hieronnasta. Purentalihaksiston hierontaa kannattaa tehdä lapselle, vaikka suun alueella ei olisikaan anatomisesti poikkeavia rakenteita tai kireitä jänteitä. Hieronnasta on hyötyä ihan jokaiselle!
Jänneleikkauksen jälkihoito tehdään sairaanhoitajan vastaanotolla (LÄHETE) tai terveydenhoitajan vastaanotolla.
Varaa aika vastaanotolle täältä
Leikatun jänteen jälkihoito
Purentalihaksiston kuntouttava hieronta
Katso lisää osoitteesta: https://www.drghaheri.com/aftercare