Kireä kieli- ja / tai huulijänne voivat vaikeuttaa merkittävästi vauvan imutyötä ja joskus myös kiinteiden ruokien syömistä. Tämä puolestaan voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mm. vatsavaivoja, refluksia ja koko kehon kireyksiä.


Vauvalla voi olla kireä kieli- ja / tai huulijänne, joka vaatii leikkauksen. Tämän jälkeen haavat vaativat jälkihoitoa ja näihin jälkihoitoihin perheenne saa apua Lähineuvolalta. Erikoislääkärin tekemän toimenpiteen jälkeen saatte lähetteen jälkihoitoon.

Toimenpiteen jälkeen on aina riski sille, että haava kuroutuu kiinni tai lähtee arpeutumaan väärin. Haavan jälkihoidon tavoite on tukea perhettänne toimenpiteen jälkeen kotona tehtävien venytysten ja hierontojen onnistumisessa.

Mikäli epäilet vauvallasi suun kireää jännettä tai muuta suun anatomisen rakenteen poikkeavuutta, selvitä oman alueesi erikoislääkäri ja spesialisti, joka osaa auttaa teitä eteenpäin. Myös Lähineuvolalta voit kysyä, miten edetä asiassa.

Alta löydät videot leikatun jänteen jälkihoidosta (haavan venyttelyt) sekä purentalihaksiston kuntouttavasta hieronnasta. Purentalihaksiston hierontaa kannattaa tehdä lapselle, vaikka suun alueella ei olisikaan anatomisesti poikkeavia rakenteita tai kireitä jänteitä. Hieronnasta on hyötyä ihan jokaiselle!

Leikatun jänteen jälkihoito

Purentalihaksiston kuntouttava hieronta

Katso lisää osoitteesta: https://www.drghaheri.com/aftercare