Imetä! Tai itke ja imetä!
17.7.2020
”Se polttaa ja kirvelee. Se kuumottaa, kihelmöi, vetää ja hankaa… Sattuu niin, että pitää purra hammasta ja kyyneleet nousevat silmiin. Mutta kun pitäähän minun vauvaa imettää!”
Imetyskipu on yleinen vaiva! Jokaisella imettäneellä naisella on antaa jonkinlainen kuvaus siitä, miltä imetys tuntuu, kun se sujuu ja kun se ei todellakaan suju. Kaikilla naisilla imetyskipu ei ole jatkuvaa ja pitkäkestoista, mutta se on ainakin hetkellistä. Tiettyyn rajaan asti imetyskipukin on normaalia, mutta sillä on myös rajansa…
Sinnikkäästi monet naiset imettävät, vaikka imetys aiheuttaa suorastaan helvetillistä tuntemusta rinnanpäässä ja rinnassa. Imettävä äiti toivoo vain vauvan saavan ravintoa – kipu sikseen.
Mutta imetyksen EI PIDÄ SATTUA! Imetyskipua ei pidä sietää ja se on asia, jonka aiheuttaja tulee saada selville ja pyrkiä hoitamaan kipu pois.
HAE APUA imetyskipuun!
Imetyskipu on yleisimpiä syitä, miksi minut hälytetään paikalle antamaan imetysohjausta. Äidit kuvaavat tilannetta muunmuassa näin: ”vauvan imu sattuu rintaan, jotenkin vauvan ote tuntuu lipsuvan ja vauva kaventaa itse otetta, rinnanpää on ihan rikki…”, ”imetys sattuu ja rinnanpää on imetyksen jälkeen vaalea ja oudon muotoinen” tai ”vauvan imiessä kuuluu kummallista naksuntaa”.
Imetyskivulle on onneksi yleensä helppo löytää selitys ja sen jälkeen lähteä hoitamaan tilannetta. Yleisimpiä syitä imetyskivulle ovat:
- rinnanpää on laaja, matala tai sisäänpäin kääntynyt ja tämä estää vauvaa saamasta hyvää imuotetta
- hormonaalinen arkuus ajoittuu imetyksen alkuun ja kestää noin 10 sekunnin ajan
- pakkaantunut rinta, tyypillistä varsinkin imetyksen alkutaipaleella
- sammas eli hiivainfektio rinnanpäässä ja / tai vauvan suun limakalvoilla
- vauvan kieli- ja / tai huulijänteen kireys
- vauvan kehon kireys ja puolierot hankaloittavat rinnan imemistä
- Raynaudin oire eli verenkierron häiriö rinnanpäässä
Kivuton imetys = hyvä imuote
Imetysohjauksessa kotikäynnillä kartoitan tilanteen, mistä imetyskipu voisi johtua. On tärkeää haastatella äitiä raskaudesta ja synnytyksestä, nämä ovat tärkeitä esitietoja. Tarkistan aina vauvan suun ja sen rakenteen, katsomme imuotteen ja vauvan asennon rinnalla kuntoon sekä harjoittelemme useita imetysasentoja. Äidillä pitää olla myös erilaisia työskentelyasentoja, jotta ergonomia säilyy hyvänä.
Hyvän imuotteen tae on kuitenkin hyvä IMETYSASENTO! Voit nyt jo itse tarkistaa, että vauva on riittävän lähellä Sinua, vauva on kyljellään ja tarjoat nänniä vauvan nenälle. Vauva tunnustelee nenällä nänniä ja kallistaa päätä taaksepäin, nostaa leukaa ja HAUKKAA nännin suuhun. Nänni asettuu vauvan kitalakea kohti ja hyvä imuote mahdollistuu.
Levollisia ja rauhallisia imetystuokioita Sinulle!
<3 : Mushka, imetysohjaajasi