Milloin tutti?

24.3.2021

Tutin tarjoamisen kanssa ei kannata kiirehtiä. On hyvä varmistua vauvan imutekniikasta, toisinsanoen imettäminen ei saa sattua, imetyksen tulee olla sujuvaa, vauvan on tärkeää saada imutyöllään rinta tyhjäksi ja painonkehityksen tulee olla hyvää.

Imetys ja tutittomuus

Eli mihin asti odottaa tutin tarjoamisen kanssa ja missä tilanteissa tutti on ok? Mistä syistä tutin kanssa ei kannata kiirehtiä?

TOIPILASAIKA
Vauva on toipumassa synnytyksestä, sopeutumassa uuteen elinympäristöönsä, ja se vaatii oman aikansa. Synnytyksen kulku vaikuttaa myös toipumiseen. Esimerkiksi synnytyksessä käytetyt lääkkeet (mm. oksitosiini ja epiduraali) laiskistavat leuan ja kielen käyttöä eli vievät imulta tehoa. Imuotteen harjoittelu ja imutehon vahvistuminen vievät aikaa.

LÄÄKKEEKSI JA LOHDUKSI
Vauvalla on luontainen tarve imeä, hän on tehnyt sitä jo kohdussakin. Syntymän jälkeen hän imee rintaa paitsi ravinnokseen myös lääkkeeksi ja lohduksi, turvaksikin.

TREENIÄ
Vauvan taito imeä rintaa vaatii treeniä. Toistoja toistojen perään, jotta hän tulee mestarilliseksi syömäriksi. Tutti saattaa toisinaan häiritä treenejä. Vauvantahtisuus imetyksen ja sen harjoittelun suhteen on erityisen korostunutta ensiviikkoina.

PARAS MAHDOLLINEN IMU & NENÄHENGITYS
Rinnan imeminen sekä sujuvasti että riittävällä voimalla muokkaavat vauvan pehmyttä kitalakea laakeammaksi. Myös nukkuessaan vauva painaa kielellä kitalakea, mikä on ensiarvoisen tärkeää, jotta nenähengitys toteutuu. Tutti häiritsee nenähengitystä ja tätä kautta kitalaelle kohdistuvaa painotyötä.

Välihuomio! Mikäli vauvasi nukkuu suu auki, pyydä ammattilaista tarkistamaan kitalaen muoto sekä kielijänne.

YLIMENOIHIN JA NUKAHTAMISEEN
Tutti on ok juttu siis, kun vauvan imuote on vakiintunut. Silloinkin tutin käyttö voisi liittyä nukahtamiseen ja nopeisiin lohdun tarpeisiin, jos imetys ei tule tilanteessa kyseeseen.
Imuotteen vakiintumiseen menee arviolta aikaa 4-8 viikkoa, mutta joillain vauvoilla syöminen saattaa olla sujuvaa jo 2 viikon iässä.
Imuotteen vakiintumisesta kertovat mm. nämä: imussa on voimaa rinnan tyhjentämiseen, imuote ei satu eikä irtoile, vauva syö levollisesti ja vauvan painon kehitys on tasaisen varmaa ja hyvää.