Rintaraivarit – miksi vauva kiukkuaa rinnalla?

5.3.2025

Vauva itkee rinnalla eikä suostu syömään, apua! Kyllähän vauvalla pitäisi olla jo nälkä, miksei vauva suostu syömään? Miten nyt saan vauvan ruokittua? Saako vauva tarpeeksi maitoa? Vihaako vauva rintaa?

Moni vanhempi joutuu jossain vaiheessa imetystaivalta kohtaamaan rintaraivarit. Samaa voi tapahtua myös pullolla.

Mistä raivareissa on kyse ja mitä on tehtävissä?

Rintaraivareita tulee lähes jokaiselle vauvalle joskus ja se on normaalia. Jos raivareita kuitenkin on paljon ja ne uhkaavat päättää imetyksen ennen aikojaan tai vaikuttavat vauvan kasvuun tai kehitykseen, kannattaa hakea apua! Imetysohjauksessa tai pulloruokintaohjauksessa voidaan selvitellä syitä raivareille ja miettiä keinoja niistä selviytymiseen.

Yleisimpiä syitä rintaraivareille ovat: 

Kehon kireyksiä ja jumeja, huono asento…

Vastasyntyneillä rintaraivarit useimmiten johtuvat siitä, että vauva kertoo syömisen olevan jollain tavalla hankalaa. Tämä voi liittyä vauvan kehon kireyksiin ja imetysasentoon. Vauvan voi olla hankala asettua syömään rinnalle ja vauva protestoi tätä. Vastasyntyneellä myös herkästi nälkä saattaa yltyä liian kovaksi itkuksi, jolloin vauva ei pysty aloittamaan syömistä ilman että häntä ensin rauhoitellaan muilla keinoin. 

Tyypillisimpiä raivarit ovat noin 2-3kk iässä, kun vauvan imu muuttuu refleksistä tahdonalaiseksi ja vauva voi olla hämmentynyt tilanteesta eikä vauva enää suostukaan syömään aina, kun maitoa tarjotaan. Vauva saattaa lakkoilla melko pitkäänkin, mutta lopulta kuitenkin suostuu syömään. On myös mahdollista, että tässä vaiheessa rinnalla syöminen muuttuu hankalammaksi, kun imu ei ole enää refleksistä kiinni ja vauvan täytyy tehdä töitä enemmän saadakseen maitoa riittävästi – varsinkin, jos imu on ollut tehotonta jo ennen tätä. Myös imettäjän maitomäärä usein tasaantuu näillä paikkeilla. Monesti samalla vauvaa alkaa myös kiinnostaa ympäristö enemmän, jolloin vauvan huomio herpaantuu herkemmin syödessä. Tässä vaiheessa siis on usein monta asiaa päällekkäin, joita on hyvä miettiä. 

Imettävälle vanhemmalle saattaa herkästi tulla sellainen olo, että vauva vihaa rintaa, kun itku alkaa heti kun vauvaa otetaan syömisasentoon. Muista kuitenkin, että syy ei ole sinussa, vaan usein näissä tilanteissa vauva viestii, että syöminen ei ole sitä, mitä hän haluaa juuri nyt tai vauva kertoo, että syöminen on vaan liian vaikeaa!

Rintaraivareista päästään usein eroon, kun päästään kiinni juurisyyhyn, miksi vauva hermoilee. Kannattaa siis miettiä yleisimpiä syitä ja miettiä, mikä näistä voisi olla teidän tilanteessanne taustatekijänä. Aina tekijä ei ole sama ja joskus syyn löytyminen voi olla melkoista salapoliisin työtä, josta ei tarvitse selviytyä yksin. 

Rintaraivarin iskiessä, muista:

Pahimmillaan rintaraivarit saattavat aiheuttaa imetyksen päättymisen, vaikka vanhempi ei niin haluaisi. Tämä voi olla iso pettymys ja tuntua todella pahalta. Tällöin kannattaa hakea asiantuntevaa apua imetykseen hyvissä ajoin, jos uhkana on imetyksen päättyminen ennen aikojaan. Imetysohjauksessa voidaan selvitellä, mistä raivarit johtuvat ja mitä olisi tehtävissä.
Lähineuvola on apunasi tämänkin imetyshaasteen kanssa, jotta voisitte nauttia imetyshetkistä ilman stressiä!