Synnytys on tapahtumana aina ainutlaatuinen. Raskauden aikana mieli vaeltelee synnytykseen, vastasyntyneeseen vauvaan, sairaalasta kotiutumiseen ja arjen sujuvuuteen kotona. Synnytys herättää
monenlaisia tunteita: iloa, odotusta, mutta myös jännitystä. Valmentautumalla synnytykseen, voit lievittää synnytykseen liittyviä jännityksen tunteita ja nauttia raskaudesta hyvällä mielellä, kun edessä ei ole tuntematon.

Lähineuvolan synnytysvalmennuksen tavoitteena on antaa synnyttäjälle ja koko perheelle tietoa ja taitoja synnytykseen valmistautumisessa. Tieto auttaa ymmärtämään synnytystä tapahtumana ja sitä kautta antaa luottamusta synnytykseen. Käytännössä harjoitellut taidot on helppo ottaa mukaan synnytysmatkalle.

Ryhmämuotoinen valmennus koostuu kolmesta osiosta, joissa kaikissa syvennytään synnytykseen liittyviin teemoihin. Suurimman hyödyn saat osallistumalla kaikkiin osioihin, mutta voit halutessasi valita vain sinulle tarpeellisimmat. Puoliso/tukihenkilö on erittäin tervetullut mukaan. Valmentajina toimivat terveydenhoitaja ja koulutettu doula Kaisa Hulkkonen sekä äitiys- ja lantionpohjanfysioterapeutti ja koulutettu doula Mari-Annukka Gren.

OSIOT:

1. Synnytykseen valmistautuminen ja synnytyksen vaiheet / Kaisa:

Tässä osiossa perehdytään rauhassa siihen, miten ja miksi valmistautua synnytykseen, miten synnytys käynnistyy ja tietysti käydään läpi koko synnytys vaihe vaiheelta. Lisäksi käydään läpi myös ensihetkiä synnytyksen jälkeen. Tämän kaiken ymmärtäminen on tärkeä perusta synnytykseen valmistautumisessa.

2. Lääkkeet ja toimenpiteet synnytyksessä sekä synnytyksen käynnistys / Kaisa:

Lääkkeellisen kivunlievityksen vaihtoehdoista on hyvä olla tietoinen ennen synnytystä. Kun tiedät vaihtoehtosi, on synnyttäjän, tukihenkilön ja kätilön helpompaa yhdessä keskustellen tehdä oikeita päätöksiä juuri sinun synnytyksesi kannalta. Jos tiedät, että synnytyksesi tullaan käynnistämään tai edessä on sektio, tämä on hyvä tietopaketti myös näitä varten. Valmennuksessa käydään läpi synnytykseen liittyvien lääkkeiden lisäksi yleisimmät toimenpiteet synnytyksen aikana, synnytyksen käynnistyksen vaihtoehdot sekä sektio ja siihen valmistautuminen. Näistä monet kuulevat vain kauhutarinoita ja siksi ne pelottavat, joten tule tähän valmennukseen kuulemaan asiat ilman pelottelua.

3. Lääkkeettömät keinot synnytyskivun hallinnassa ja puolison kädentaidot synnyttäjän tukena / Mari-Annukka

Tule perehtymään, saamaan ideoita ja testaamaan käytännössä lääkkeettömiä keinoja synnytyskivun hallintaan.

Valmennuksessa käydään läpi perusasioita, joista jokainen synnyttäjä ja tukihenkilö hyötyvät:

    Katso tulevat valmennukset täältä