ÄIDIN PEUKALO eli NAPSURANNE

13.2.2021

Äidit ja vanhemmat imettävät ja syöttävät vauvojaan vuorokaudessa määrällisesti useita kertoja. Ajallisesti tämä tarkoittaa jopa monia tunteja. Vanhemmat myös nostelevat ja kantavat vauvaa paljon, jolloin niska-hartiaseutu ja selkä ovat kovilla, samoin ranteet.

Koska kantaminen ja sylittely on tiivistä, tulisi siinä huomioida ergonomia äärimmäisen tarkkaan. Imetysohjaajana työhöni kuuluu myös ergonomisten asentojen ohjaaminen sekä imettävälle äidille että pullolla vauvaansa ruokkiville vanhemmille.

Jännetuppitulehdus eli De Quervainin tauti 

Usein todistan sitä, miten äidit kantavat ja pitelevät vauvaansa vääntäen samalla ranteensa L-muotoon. Testaa: käännä kätesi ranteesta L-muotoon mahdollisimman pitkälle. Pidä siinä minuutti. Kuvittele kädelle 5-10 kilon taakka. Tällainen staattisuus on turmiollista ranteelle, ja toistojen ja rasituksen kautta tulehduttaa ranteen. Lääketieteellinen termi tälle on De Quervainin syndrooma eli suomeksi jännetuppitulehdus, josta voi seurata ns. napsuranne.

Mikäli kärsit rannekivuista, kokeile seuraavia:

  1. NOSTA ja KANNA VAUVAA ERI TAVALLA – vältä kääntämästä rannetta L-muotoon eli ranteen linjan tulee olla suorana kanto- ja nostotavasta riippumatta
  2. TARKISTA (SYÖTTÖ)ASENTOSI – ergonominen imetys- ja pulloruokinta-asento on kultaakin arvokkaampi. Vauva syötetään useita kertoja päivässa, joten tee olosi mukavaksi, pidä hartiat rentoina, ranteen linja tässäkin suorana, ja jos mahdollista, älä kannattele vauvan painoa kädelläsi. Suosi (imetys)tyynyjä.
  3. LEPUUTA RANNETTA – tulehtuneen ranteen tulee saada lepoa. Pyydä mahdollisimman paljon apuja vauvan nosteluun ja kantamiseen. Vähennä myös älypuhelimesi selailua. Slaidaaminen, skrollaaminen ja naputus eivät yksin aiheuta ranteen tulehdusta, mutta riittävät kyllä ylläpitämään tulehdusta.
  4. KOKEILE RANNETUKEA – tue / jäykistä ranteesi lastalla. Aluksi tämä saattaa tuntua haastavalta, siis toimia lastan kanssa, mutta ranteen mobilisaation estäminen on avain onneen. Erityisesti yöksi suosittelen laittamaan lastan kipeeseen käteen, koska et voi tietää minkälaiseen solmuun unissasi ranteitasi väännät.
  5. ITSEHOITONA KYLMÄÄ JA LÄÄKETTÄ – voit testata ranteen kipukohtaan kylmäpakkausta sekä ottaa suun kautta kipuun esimerkiksi parasetamolia. Tarvittaessa sen tilalla tai lisäksi voi kokeilla myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) tabletteina, joita voi ottaa esim. muutaman päivän kuurina. (Varmistu lääkkeen sopivuudesta mahdollisen muun lääkityksesi kanssa!) Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös geeleinä (mm. diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi laittaa paikallisesti ranteen alueelle.

Toivottavasti näillä vinkeillä saat apua. Mikäli kaipaat tarkempaa ohjausta, pyydä vauvahoivan ammattilainen kotiisi katsomaan vauvan kantamisen, käsittelyn ja syöttämisen asiat ja ergonomia kuntoon.

Aurinkoista talven viikonloppua kaikille!

<3 : Lähineuvolan Mushka